4 Съвета за предприемачи: от организиране на списъци, до ангажиране на служителите

1. Направете списък със срокове заедно със списъка със задачи

Най-вероятно имате списък със задачи – в бележник или органайзер, в телефона, лаптопа или просто в главата си. Случвало ли се е някои задачи да се преместват от списък в списък в продължение на няколко месеца и никога да не се завършват? Те висят като тежест, загатвайки за вашата непродуктивност и мързел. Да се ​​отървете от такива задачи, както и да съкратите списъка с такива, е по-лесно, отколкото изглежда.

Задайте краен срок за всяка задача от списъка. Това е най-лесният начин да превърнете списък със задачи в график и ясен план за това какво и кога да правите.

Например, ако правите бизнес предложение за голям клиент, включете датата, когато трябва да го изпратите. По тази дата ще се ориентирате не само кога трябва да изготвите търговското предложение, но и да вземете предвид времето, необходимо на дизайнера да го издаде. Съответно задачата ще има още няколко срокове:

  • 1 – когато давате скиците на дизайнера;
  • 2 – когато дизайнерът изпраща завършената версия;
  • 3 – когато изпращате редакции на дизайнера;
  • 4 – получавате окончателната версия на търговското предложение и го изпращате на клиента.

Сега вместо една неясна задача от списъка имате разработен план с ясни срокове, по който ще се движите.

Основната полза от определянето на срокове за всички работни (и не само) задачи е намаляването на нивата на стрес. Ще започнете да контролирате случващото се и да планирате деня си въз основа на тях, тъй като вече ще имате ясен график. Остава само да се придържаме към него и да се настройваме според ситуацията.

2. Критичното мислене

Много предприемачи грешат, като вземат първото решение, което им хрумне. В бързането и суетата те не отделят време да обърнат внимание на проблема от всички страни. Но първото предложено решение не винаги е най-доброто. Умението за критично мислене ще помогне да се предпазите от грешки.

Има няколко начина да изострите съзнанието си, за да оцените критично решенията си.

  • първо – поставете под съмнение всички предположения и решения, които вземате. Особено когато залогът е голям. Ако сте измислили нова стратегия за развитие, запитайте се: Защо тази стратегия е най-добрата в този случай? Има ли проучвания на пазара за това и какво твърдят те? „
  • второ – вкарайте логиката. Оценете доколко аргументите са в полза на това или друго заключение, за да се вземе решение въз основа на тях? Аргументите „за“ подкрепени ли са от реални числа или статистика?

И накрая, опитайте се да намерите ново или иновативно решение на проблема. Колкото и голямо да е изкушението да разчитате само на обкръжението си, когато търсите отговори на бизнес въпроси, никога няма да получите нова перспектива за проблема, ако всички от тях мислят по същия начин като вас. Излезте от балона и помолете различни хора да поставят под съмнение вашето решение.

3. Говорете по-малко и слушайте повече

Ако имате служители, най-вероятно говорите много – обяснявате, убеждавате, поставяте задачи, наставлявате, давате указания и лекции.

От една страна е важно да предадете на служителите, партньорите или колегите какво искате от тях. Но в същото време, постоянно говорейки, може да не забележите как ще започнете да доминирате във всеки разговор, като не оставяте шанс на събеседниците си (обикновено подчинени) да бъдат изслушани.

Започнете да следвате себе си в разговори. Например, ако на работна среща някой е повдигнал тема или е задал въпрос, помолете колегите да дадат мнението си първо. Дори ако вече имате готово решение, не говорете за това, докато поне няколко души не са изразили своите предложения. В този случай служителите ще се включат в процеса на решаване на проблеми и ще почувстват, че тяхното мнение е важно и техният принос е от значение.

4. Проучете положителните отзиви

Повечето ръководители се фокусират само върху отрицателни отзиви за бизнес или продукт, пренебрегвайки положителните отзиви от клиенти и партньори. Но тази обратна връзка е безценен начин да научите за силните страни и точките на растеж на бизнеса.

Създайте пространство (цифрово или физическо), където да се споделят отзиви. Отделяйте време, за да прегледате и обмислите всяка благодарност и положителна обратна връзка. Задайте си въпроса: Кое е най-харесваното нещо? Как мога да използвам силните страни в други области и посоки? “

Няма нужда да сте срамежливи и да отхвърляте хвалбите и благодарността. Те ще ви посочат силните страни, за които може би не сте се досетили. Използвайте ги за растеж и развитие на бизнеса си.

Натисни за да оцениш!
[Total: 0 Average: 0]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *