10 причини, които провалят малкия бизнес

Повече от половината от стартиращия малък бизнес ще престане да съществува през първите четири години – статистика, пред която дори и най-безстрашния предприемач трепва. Повечето от причините за тези неуспехи са подобни. И след като ги идентифицирате, ще ви бъде по-лесно да предвидите препятствията по този труден път.

1. Отлагане на важни, но неприятни задачи за по-късно

Като собственик на малък бизнес, скоро ще откриете, че сте пометени от хартиена снежна буря. Ако отложите документацията си „за по-късно“, натрупвате „хартиен дълг“. В крайна сметка трябва да направите всичко наведнъж.

2. Пренебрегване на конкуренцията

Лоялността на потребителите спадна значително през последните няколко години. Днес купувачите отиват там, където могат да намерят най-добрия продукт на най-добра цена, дори това да означава прекъсване на дългосрочни работни отношения. Следете конкурентите си и не се срамувайте да копирате най-добрите им идеи (стига да не нарушавате патентните закони). Още по-добре, отделете малко време всяка седмица или месец, за да разработите нови методи, продукти или услуги за вашата фирма.

3. Неефективен маркетинг

Въпреки често срещаното клише, много малко продукти или услуги „се продават“. Ако нямате възможност да пуснете на пазара продукта си, наемете специалист, който да го направи. Маркетингът ви позволява да продавате продукти и да печелите пари в подкрепа на вашия бизнес. Много е важно да правите това професионално.

4. Игнориране на нуждите на клиентите

Ако можете да привлечете купувач, трябва да работите усилено, за да го задържите. Обслужването на клиенти трябва да бъде ключов аспект на вашия бизнес. Ако не го направите, клиентите ще намерят някой, който може да им предостави тази услуга.

5. Некомпетентни работници

Наемете само служители, които са абсолютно необходими за вашия работен процес. Когато все пак наемате персонал, уверете се, че те са добре подготвени и могат да изпълняват компетентно задачите, които са им възложени. И помнете: щастливите служители работят добре – опитайте се да създадете атмосфера в екипа, която да радва работника и да го мотивира.

6. Липса на гъвкавост

Може да сте страхотни в шиенето на шапки, боядисването на къщи или поправянето на компютри, но това не е достатъчно, за да поддържате бизнеса си с шапки, компания за боядисване на къщи или бизнес за ремонт на компютри. Успешният бизнесмен трябва да притежава няколко умения, от знания за счетоводство до маркетинг или управление на персонала.

7. Лошо местоположение

Дори най-добрият ресторант или магазин ще фалира, ако е на лошо място. Когато избирате място за вашия бизнес, имайте предвид фактори като потока от автомобили или хора (колко потенциални купувачи ще преминат покрай вашата фирма сутрин или в края на работния ден, през почивните дни и т.н.).

8. Финансови  проблеми

Трябва да знаете как да проследявате потока на паричните средства, влизащи във вашия бизнес и излизащи от него, за плащания за различни услуги, стоки и др. Наред с липсата на пари, ви очакват проблеми и неуспехи. В допълнение към това трябва да можете да прогнозирате парични потоци, за да си правите прогнози приблизително колко и кога можете да похарчите.

9. Тесни хоризонти

Всеки започва да прави бизнес с определени представи и идеи за това как ще се развие всичко. Не се изненадвайте, ако вашите очаквания и предположения не са се изпълнили. Потърсете подходящ човек, който да ви даде съвет и да обсъдите плюсовете и минусите на вашите идеи, преди да се ангажирате финансово. Четете списания и книги за малкия бизнес, посещавайте уеб сайтове и се срещайте със собственици на малък бизнес във вашия район.

10. Неадекватно планиране

Започнете с реалистични, но добре дефинирани цели, включително срокове. Например, не казвайте, че искате да увеличите продажбите, вместо това решете сами, че продажбите трябва да достигнат 50 000 лева до април следващата година. След това направете план за достигане на тази цел, разделете я на основни етапи и задайте график за всеки етап. Следете напредъка си всеки ден. Променете плана, ако ситуацията го изисква.

Натисни за да оцениш!
[Total: 0 Average: 0]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *