Фрази, които никога няма да чуете от успешен човек

Думите са мощни инструменти, но ние сме свикнали да ги използваме, понякога без да обмисляме по-дълбоките им последици. Много хора около вас наистина слушат това, което казвате, а някои от фразите може да подсказват провал. В този случай има опасност да загубите преговори или сътрудничество. 

Психологът Галина Янко състави списък с фрази, които никога няма да чуете от успешен човек.

„Това е невъзможно“

Каквито и да са причините за това, вашите намерения са ясни: това е непозната пречка и не сте готови да предприемете действия за отстраняването й. Все пак, да се каже, че нещо не може да се направи, е едновременно непродуктивно и честно казано, абсолютно грешно.

Какво да кажете вместо това: Когато нещо ви се струва невъзможно, това, което всъщност правите, е да признаете, че ситуацията е по-трудна, отколкото може да очаквате. Не бъдете човекът, който подхожда към предизвикателството, вече убеден, че не може да се справи с него. Вместо това, кажете: „Това ще бъде трудно, но нека опитам.“

„Нямам нужда от съвети“

Критиките от всякакъв вид не винаги са лесни за приемане, но има голяма разлика между това да те критикуват за това какъв си и да ти дават конструктивна критика, за да можеш да си вършиш работата или да станеш по-добър, отколкото си сега.

Какво да кажете вместо това: Когато някой ви даде обратна връзка, това не е нищо лично. Този човек оценява работата ви и ви дава съвети как да се справите по-добре, вместо да коментира какво мисли за вас като човек. Ако не сте готови за това или не можете да го вземете предвид, просто кажете учтиво: „Оценявам съвета ви. Ще го отбележа. „

„Това не е справедливо“

Когато нещата не вървят както обикновено, човешката природа иска автоматично да се оплаче от това. Методът е здравословен, но изобщо не е ефективен. Разбира се, да не получите очакваното може да изглежда несправедливо. Ще трябва да преодолеете това.

Какво да кажете вместо това: всичко се случва. Животът не е честен. Не можете обаче да обвинявате несправедливостта на живота за всички проблеми. Изразяването на несправедливост наистина не решава нищо. Вместо това намерете различен подход към ситуацията. Кажете: „Това е неочаквано, но ще намеря начин“.

„Нямам време за това“

За съжаление оплакванията и извиненията не са най-добрият начин за справяне с житейските предизвикателства. Имате цялото време на света, за да отделите време за нещо полезно и необходимо.

Какво да кажете вместо това: Вие не сте единственият зает и нека бъдем честни: вероятно имате много повече време, отколкото си мислите. Губещите използват времето като извинение, когато не искат да положат малко повече усилия. Кажете: „Дайте ми краен срок и аз ще го свърша“.

Натисни за да оцениш!
[Total: 0 Average: 0]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *