Бизнес по време на криза

Много предприемачи се страхуват от думата „криза“. И за това си има причина. В крайна сметка се предполага не само икономически спад, но и повратна точка в съзнанието както на потребителите, така и на производителите. Много хора са сигурни, че по време на криза повечето търговски предприятия или ще забавят производството и продажбите значително, или ще фалират напълно. И наистина виждаме потвърждение за това. Помнете обаче, че това също отваря възможности. Конкуренцията отслабва и пазарите се освобождават. За да запазите бизнеса си и да го развиете, трябва да знаете няколко правила.

Това е шанс за ново начало

Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че кризата е преломен момент в икономиката. Това включва и потребителския сектор. Нуждите, желанията и предпочитанията на клиентите се променят.

Истинският новатор ще остане спокоен и ще черпи нови идеи от тези моменти. В такива моменти потребителите в по-голямата си част изразяват мнението си за услуги и стоки. Можем да кажем, че кризата е изход от определена предприемаческа „зона на комфорт“. На този икономически етап победител е този, който „хваща“ тенденциите или информацията по-бързо и ги прилага.

Голям и малък бизнес

Малките и големите предприятия реагират различно на промените по време на криза.

Ако глобалните проблеми засегнат една голяма и развита компания, промените ще се отразят на абсолютно всички работници в корпорацията, а възстановяването ще бъде много по-трудно, заради големия им брой.

Малкият и средният бизнес са по-щастливи в случая. Обикновено броят на служителите в малките фирми е от 1 до 25 души, а средната компания има не повече от 500. Много по-лесно и удобно е да се въведат нови технологии или да се развие обещаващ бизнес проект с такава структура.

Затова можем да кажем, че кризата е платформа за развитие на малкия и средния бизнес. Поради факта, че големите индустрии не могат бързо да отговорят на икономическите дисбаланси, продажбите им и стойността на продукта / услугата намаляват. В същото време малка компания, без да се фокусира върху режима на оцеляване, набира скорост и разширява своя пазарен дял.

Как да действаме

В контекста на икономическите промени е важно за предприемача да има ясен план за действие. Кризата е процес, който може (и трябва) да се предвиди. Правейки прогнози няколко стъпки напред, можете да съставите схема, която ще ви позволи не само да поддържате производителността, но и да изведете бизнеса на нов етап на развитие.

Дълбок анализ на ситуацията

За да не фалирате в нестабилен период, е необходимо да можете да анализирате ситуацията и да обмисляте различни варианти на събития. Въз основа на получените данни можете да започнете да мислите за по-нататъшни действия.

Продължете напред

Никое ръководство за бизнес планиране няма да ви каже „правилния“ ход на действие по време на криза. В крайна сметка промените могат да бъдат различни: глобални, икономически или културни. В такъв период предприемачът трябва да разчита на планирана схема от действия, да анализира ситуацията и да действа гъвкаво. Основният акцент трябва да е върху адаптирането на вашия бизнес модел и вашата лична интуиция.

Натисни за да оцениш!
[Total: 0 Average: 0]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *